21. marca 2015

Rozhovor s Miroslavou Varáčkovou!

Som tak neskutočne šťastná, že na môj blog môžem pridať ďalší rozhovor s autorom, ktorého mám rada. Viem, že s blogom práve začítam a preto si najskôr beriem slovenských autorov. Ako ďalšiu som o rozhovor musela poprosiť skvelú spisovateľku Miroslavu Varáčkovú. Nielenže píše neskutočne zaujímavé príbehy, do ktorých som sa zamilovala, ale zistila som, že je to aj neuveriteľne milý človek. Pred niekoľkými dňami jej vyšla nová kniha Adaptácia, ktorú si určite prečítam. Samozrejme mi to nedalo a musela som sa na ňu opýtať.
Ďalšie knihy, ktoré jej vyšli sú Nepobozkaná (recenzia TU), Tri kroky do pekla, Prežila som svet, Obchodníci s nádejou (MILUJEM!! <3), Sprevádzačka ( :3 :3 :3 ), Hriech v mene života, Anjeli noci, O lásku sa neprosí a nakoniec Láska s ulice (krásny príbeh). Už to dlhšie nejdem naťahovať a pridávam rozhovor. :)

1. Čo vás inšpiruje pri písaní kníh?
Všetko. Ľudia, ich životné príbehy, vypočuté rozhovory, prečítané články či knihy, filmy... nikdy neviem, odkiaľ príde inšpirácia.

2. Máte svoje obľúbené miesto na čítanie a na písanie kníh?
Ani nie, na mieste mi veľmi nezáleží, aj keď musím priznať, že pre nedostatok času čítam väčšinou až večer v posteli. Píšem najčastejšie v obývačke na sedačke, ale ak to na mňa príde a daný príbeh mi nedá pokoj, tvorím všade.  
3. Máte teraz rozčítanú nejakú knihu? Poradíte nám nejakú?
Mám rozčítaného Medeného jazdca a na poličke na mňa čakajú druhý a tretí diel Mesačnej kroniky. Prvá časť s názvom Cinder sa mi veľmi páčila. Tú vrelo odporúčam. 
4. Práve vám vyšla nová kniha Adaptácia. Čo vás viedlo k napísaniu tohto sci-fi príbehu?
Prvé kapitoly Adaptácie zo mňa doslova vypadli. Bolo to spontánne a nepremyslené. Až potom som začala uvažovať, čo s nimi. Postupne som tvorila postavy a zamotávala dej, no až do poslednej vety bolo písanie tej knihy pre mňa dobrodružstvom, pretože som popredu nevedela, čo sa bude diať na nasledujúcej strane. Mala som premyslených len niekoľko vecí, musela som si, samozrejme, vyhľadať nejaké informácie, ktoré som v knihe použila, ale postavy si viac-menej žili svoj život a celý príbeh sa im prispôsoboval.
5. Napísali ste už niekoľko kníh, ktoré sú veľmi populárne. Ktorá sa vám písala najťažšie? 
Ani neviem. Asi Hriech v mene života. 
6. Máte svojho obľúbeného autora, ktorý vás inšpiroval?
Mám veľa obľúbených autorov. Zo zahraničných sú to napríklad M. Zusak, J. Green, S. King, C. Ahern, C.R.Hyde, zo slovenských spomeniem M. Rúfusa, V. Jamborovú, J. Šulkovú a N. ¨Olveckého. Keby som mala menovať všetkých, bol by to veľmi dlhý zoznam.
7. Je veľa mladých ľudí, ktorí sa snažia písať príbehy. Dali by ste im nejakú radu?
Nerada rozdávam rady tohto druhu, lebo si myslím, že každý by si mal nájsť svoju vlastnú cestu a spôsob, akým sa pokúsi dosiahnuť svoj cieľ, ale dobre. :) Decká, hlavne čítajte! To je základ. A ak chcete písať, buďte k sebe kritickí. To je tiež veľmi dôležité. No a pri hľadaní vydavateľa treba skúšať a nevzdávať sa. Držím vám palce!


Ešte raz skutočne veľmi pekne ďakujem za rozhovor, teším sa na čítanie jej novej knihy a dúfam, že na blog časom pridám ďalší rozhovor so skvelým spisovateľom. :) 

2 komentáre:

Za každý komentár zo srdca ďakujem!