28. marca 2015

Rachel Cohnová, David Levithan- Dash & Lily - Kniha přání

Počet strán: 276 strán
Jazyk: český jazyk
Vydavateľstvo: CooBoo
Rok vydania: 2014

Anotácia:
„Nechala jsem ti tu pár nápověd a vodítek. Jestli chceš, otoč stranu. Jestli ne, vrať knihu prosím zpátky do poličky.“ 
Takhle začíná nová knížka od bestsellerového autora Davida Levithana a Rachel Cohnové. Lily zanechala chvíli před Vánoci červený zápisník plný výzev na poličce svého oblíbeného knihkupectví a čeká, až někdo přijme nabídku ke hře. Ale je Dash ten pravý? Nebo je jejich osudem vzájemně sdílet svoje sny a touhy jen na stránkách deníku, který na střídačku schovávají po celém vánočním New Yorku? Můžou se ve skutečnosti setkat, bude to fungovat? Bude červený zápisník jejich knihou přání? Nebo se k sobě vlastně ani trošku nehodí?


OBAL KNIHY: Nechápem, čo je na ňom tak magické, ale k tejto knihe sa mi strašne hodí a páči sa mi. Na tejto knihe môžete sami vidieť, že netreba obal kníh prečačkať a aj tak môže byť krásny. :) Dávam 5/5 bodov. 

Knihu som na stránke vydavateľstva obdivovala už dlhší čas. Aj keď anotácia knihy ma veľmi neupútala, páčil sa mi nápad spisovateľov. Aj keď už nie sú Vianoce, knihu som si predsa len objednala a prečítala som ju za pár hodín. :)

Ja osobne mám radšej leto, slnko, vodu  a opaľovanie ale milujem Vianočné sviatky. Takisto mám rada nakupovanie darčekov, aj keď sú obchody preplnené ľuďmi. Táto kniha je ako stvorená pre zimné večery pri čaji a ste zababúšení v deke. Aj keď som knihu čítala len teraz, vtiahla ma do svojho vianočného deja. 

Dash a Lily boli fantastickými hlavnými postavami. Rachel a David si na nich dali skutočne záležať. Lily bola typická hrdinka z YA kníh, ktorá milovala Vianoce. Jej rodičia odišli na Vianoce na Fidži, čo som bola prekvapená, pretože Vianoce sú sviatkom, kedy má byť rodina pokope. Zostala doma s bratom a staral sa o nich ich starký. Dash Vianoce zase nenávidel. Rodičov mal rozvedených, každý odišiel na dovolenku s novým partnerom a Dash každému povedal, že bude s tým druhým. Preto trávy sviatky sám. Sviatky mu však zmení vstup do kníhkupectva a zaujímavý červený zápisník medzi knihami.  
Pri anotácií som si myslela, že kniha bude viac romantická a na to som sa aj tešila. Nakoniec som však zistila, že v tejto knihe nejde hlavne o romantiku (aj keď tam je), ale skôr o tom, ako hlavní hrdinovia počas celej knihy dospievajú. Ako asi viete, kniha je písaná z pohľadu Lily a aj Dasha. Musím priznať, že som sa viac tešila na pohľad Dasha. Jeho postava, činy a myšlienky sa mi páčili viac, ako tie Lily. 

Kniha nie je zlá. Za nápad , dej a aj postavy by som jej dala plný počet sovičiek, ale...!! Aj keď sa mi kniha páčila, neupútala ma tak, ako knihy, ktoré som hodnotila plným počtom sovičiek. Rada som ju otvorila a čítala ďalej, nenudila som sa pri nej, chcela som vedieť, čo bude ďalej, ale netešila som sa na ňu tak, ako pri iných knihách. Dash & Lily- Knihu prianí vám ale odporúčam! Je to príjemná oddychovka, ktorá vás naladí na vianočnú atmosféru v každom mesiaci. Preto jej dávam 3 a pol sovičky, ktoré si určite zaslúži. :)

MOJE HODNOTENIE: 


2 komentáre:

  1. Tuhle knížku jsem ještě nečetla a nejspíš se k ní dostanu někdy uprostřed léta, jak se tak znám :D Pěkná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne. :D čo už...je jedno, kedy si knihu prečítaš, hlavne, že si ju prečítaš. :D

      Odstrániť

Za každý komentár zo srdca ďakujem!