23. marca 2015

Miroslava Varáčková- Adaptácia

Počet strán: 264 strán
Jazyk: slovenský jazyk
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2015

Anotácia:
Zoya mala všetko: domov, rodinu, kamarátov. A potom ľudstvo zdecimovali epidémie a vojny. Teraz nemá nikoho: ani rodinu, ani kamarátov, ani priateľa. Prišla aj o domov. No prispôsobila sa. Vpred ju poháňa len mapa a nádej, že ju dovedie do posledného útočiska na Zemi. 
Ľudia skúšaní vojnou i chorobami sa tiež adaptovali na nový svet – bojujú o každú minútu života. A osamelé dievča putujúce neznámou krajinou predstavuje priľahkú korisť. Keď Zoyi pomôže neznámy Simon, poruší tým krehkú rovnováhu povojnového spoločenstva, za čo musí zaplatiť životom. A tak sa Zoya, Simon a jeho malá sestra vydávajú naprieč zdevastovanou krajinou s nádejou, že ich mapa po jej mŕtvom priateľovi naozaj dovedie pred brány mesta, kde ešte vládne ľudskosť. Teda, mala by...


Obálka knihy: Musím sa samozrejme vyjadriť aj k nej. Môžem povedať, že sa jedná o jednu z najkrajších slovenských obálok kníh, aké som videla. Grafik odviedol vynikajúcu prácu. Dávam 5/5 bodov.

Strašne som sa tešila na ďalšiu knihu od Mirky. Mám rada jej príbehy a štýl písania. Keď som sa dozvedela, že jej vychádza nová kniha, hneď som ju musela mať. Na Slovensku nie je veľa dystópií, ktoré stoja za to. Mirka ale s touto knihou odviedla vynikajúcu prácu, aj keď mala pár chybičiek.

Hlavná hrdinka Zoya bolo dievča, ktoré prežilo epidémiu a nástrahy vojny. Zo začiatku knihy sami veľmi nepáčilo, keď sa správala hrdinky, aj keď bolo jasné, že to nedokáže. Niektoré jej činy a rozmýšľanie sa mi vôbec nepáčilo. Po pár desiatok strán som si na jej chovanie nakoniec zvykla.
Simon bol hlavný hrdina, ktorý sa mi strašne páčil, aj keď bol zo začiatku dosť uzavretý a ja som premýšľala, ako sa ich tá romantika prejaví, keď sa vlastne ani nerozprávajú. Bol to skutočne úžasný brat, ktorého by chcel asi každý. Pre svoju sestru Emily by spravil všetko.
Keď sme pri Emily...vážne som sa na toto malé dievčatku už pri anotácií tešila. Strašne som rozmýšľala, ako sa bude správať, keď je okolo nej všade vojna. Bola som smutná, že som si ju v knihe neužila viac. A bolo mi strašne ľúto, že na konci zomrela.


Čo sa týka deja, slovenská autorka ma prekvapila. Skutočne sa mi dej páčil, hltala som stránku za stránkou a rozmýšľala som, čo sa stane ďalej. Mirka mala skvelý nápad na knihu, kde zúrila vojna a ľudí zabila epidémia. Kniha je rozdelená do troch častí- cesta, mesto a návrat. Po prečítaní celej knihy som si uvedomovala, že prvá časť sa mi páčila najviac. Knihu som v tej časti hltala stránku za stránkou. Druhá časť pre mňa bola najmenej zaujímavá, aj keď v nej Mirka sem-tak spravila dej, ktorý sa mi páčil a žrala som ho. Páčila sa mi aj tretia časť- návrat, aj keď sa v nej udiala vec, ktorá bola strašne smutná. (smrť Emily) Bola som sklamaná v jednej veci- v Noem. Strašne som chcela vidieť, ako mu na konci Zoya, alebo Simon nakopú zadok. Škoda, že sa tak nestalo.

Mne sa kniha veľmi páčila a odporúčam ju každému, kto má rád takýto druh kníh. Teším sa na ďalšie knihy Mirky. :) Príbehu by som dala 5/5, postavy ma trošku sklamali, takže dávam 4 sovičky. :) 

MOJE HODNOTENIE: 

Nezabudnite si prečítať rozhovor s autorkou Adaptácie, Mirkou Varáčkovou na tomto odkaze. :)

2 komentáre:

  1. Pekne napísaná recenzia :) Túto knihu som ešte nečítala ale teraz sa už určite chystám. :)

    Zonia's Book World

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Strašne milujem, keď mi niekto napíše, že mám peknú recenziu. :3 :D Ale nie... :) Ďakujem a určite ti knihu odporúčam. :)

      Odstrániť

Za každý komentár zo srdca ďakujem!