17. januára 2016

Cassandra Clare- Séria Pekelné stroje

Počet strán: 400 + 424 + 424 strán
Jazyk: slovenský jazyk
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania:2013
Počet dielov: 3

Anotácia 1. dielu
Šestnásťročná Tessa Grayová sa vydáva na dlhú zaoceánsku plavbu, aby vo viktoriánskom Anglicku našla brata. V Londýne plnom upírov, bosorákov a iných nadprirodzených bytostí, ju čaká doslova hrôza. Útočisko nájde u Tieňolovcov, ktorí jej prisľúbia pomoc, ak im na oplátku poskytne svoje tajomné schopnosti. Tessu očaria najmä dvaja najlepší priatelia: Jem, za ktorého peknou tvárou sa skrýva temné tajomstvo, a modrooký Will, ktorý od seba všetkých odháňa štipľavými komentármi a nevyspytateľnými náladami. Tessa pochopí, že si bude musieť vybrať, či zachráni brata, alebo pomôže novým priateľom zachrániť svet a že láska je to najnebezpečnejšie kúzlo zo všetkých.

Obálky: Priznám sa, že kým som si knihy neprečítala, obálkam som vôbec nerozumela. Keď som ich videla na nete, nechápala som, čo sa ľuďom na nič páči. Po prečítaní série som sa do nich zamilovala a proste musím mať náhrdelník Mechanického anjela! <3  Každej obálke dávam plný počet bodov- 5 bodov

Séria Pekelné stroje bola ako nákaza, ktorá ma všade sprevádzala. Nech som sa pozrela kdekoľvek, všade som našla túto sériu a ľudí, ktorí ju vychvaľovali do nebies. Išlo mi na nervy, ako všade spomínajú miláčika Willa z Pekelných strojov a ja som totálne nevedela KTO TO JE! Preto som si zaobstarala hneď celú sériu a pred týždňom som sa do nej pustila. Ako to dopadlo? 

Toto je presne ten typ série, ktorý vás chytí a nepustí, kým ju nedočítate. Tiež séria, ktorú chcete čítať dlhšie a dlhšie a prosiť autorku, nech napíše ďalšie časti (aj keď sa na konci všetko pekne uzavrelo). Priznám sa, že až do začiatku čítania som si myslela, že dej sa odohráva v súčastnosti. Viem, viem...mám to napísané v anotácií, ale vôbec som si to nevšimla. Najskôr som bola trochu znudená, že ďalšia séria v histórií, ale nakoniec sa mi to neuveriteľne páčilo. 

Čo sa týka deja knihy, autorka vymyslela skvelý svet Tieňolovcov a ja som snívala o tom, že za mnou príde mamka a povie, že som Tieňolovkyňa. ( :D ) Tessa je 16 ročné dievča, ktoré prichádza do Anglicka, aby tu našla svojho brata. Keď však vystúpi z parníka, nestretáva svojho brata, ale Temné sestry, vďaka ktorým zažije mesiace bolesti a hrôzy. Všetko sa zmení, keď ju zachráni Will- Tieňolovec, ktorý ju odvedie do Inštitútu, kde stretáva ďalších Tieňolovcom, ktorí jej poskytujú pomoc. Nič sa však neskončilo. Začína sa boj o Tessino prežitie a všetci Tieňolovci jej chcú pomôcť. Tessa tiež zažíva lásku, ktorá je však bolestivá. Ako to všetko skončí? 

Cassandra v knihe vytvorila postavy, ktoré sa vám vryjú do srdca. Dej a postavy parádne opísala a všetko som prežívala s nimi. Takisto sa mi páčilo, že kniha bola písaná z rôznych pohľadov a nič človeku neuniklo. 

Začnem hlavnou hrdinkou Tessou. Hm...tu vážne neviem, čo napísať. Chváliť ju, alebo nechváliť? Poviem na rovinu, že som ju mala rada. Bola perfektne napísaná postava, ktorú som obdivovala za to, aká bola silná a ako všetko zvládala. V niektorých scénkach sa mi príliš nepozdávala a nechápala som ju, ale čo už. Čo ma u nej najviac sklamalo, bol milostný trojuholník medzi ňou, Jemom a Willom. ( SPOILER! Páčil sa jej Will, bozkávala ho, zasnúbila sa s Jemom, milovala oboch, vyspala sa s Willom, aj keď milovala Jema, zostarla s Willom, ale nakoniec vždy milovala Jema.) To je milostný život Tessy Grayovej.

Všade vychvaľovaného Willa budem nakoniec vychvaľovať aj ja. Je to proste SKVELÁ postava chalana, vynikajúcom napísaná a premyslená. Bolo mi ho ľúto, ako musel všetkých od seba odstrkovať a nikomu nemohol dovoliť, aby ho pustil do jeho srdca. Počas celej série som ho mala rada. Teda...v prvej časti si získal moje srdce, v druhej ho však vystriedal Jem. Koniec tretej knihy to však zachránil a Will sa stal aj moje zlatíčko.

Jem...moje malé chúďatko. On bol v celej sérií taký ňuňu a najradšej by som ho vybozkávala. Aj keď sa v bojoch neobjavoval tak často a nebol s tých silných a svalnatých, získal si taktiež moje srdce. Obdivovala som, ako to všetko zvládal a aký úder mu dal život. Priznám sa, že v polovičke tretieho dielu som knihu skoro roztrhala, keď som čítala, čo sa stalo. Nakoniec som bola ešte viac prekvapená a celý Jemom príbeh bol pre mňa skúška nervov a citov.

V knihe sa objavuje aj kopa vedľajších postáv, ktoré som si obľúbila. Riaditeľka Inštitútu
Charlotte a jej manžel Henry, slúžka Sophia (ktorá bola moja najobľúbenejšia ženská postava! ), bratia Gabriel a Gideon Lightwoodovci a kopa iných skvelých postáv!

Dlho som rozmýšľala, či budem o každom diele písať samostatnú recenziu, ale na čo? Každá jedna kniha je úplne skvelá, autorka všetko vynikajúco napísala a okrem toho ľúbostného života Tessy nemám čo vytknúť. Každej knihe by som dala plný počet sovičiek a celú sériu vám povinne odporúčam prečítať. Celej sérií dávam (prekvapilo) plný počet sovičiek! :)

MOJE HODNOTENIE:



1 komentár:

  1. Bola to veľmi super séria a pri tom konci som revala asi dva týždne :D :D :D
    Ja som si teraz veľmi obľúbila aj Lady Midnight.

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár zo srdca ďakujem!