11. júla 2015

Abeceda knihomoľa | P

Viem, viem. Je už sobota, ale inak sa to nedalo a prinášam vám pokračovanie jedného skvelého projektu od  Marky a Kristý - Abeceda knihomoľa. Trochu meškám a prinášam vám len písmenko P. Tieto prázdniny som strašne lenivá a vôbec nemám nápady. Tento článok som začala písať už niekoľkokrát a nikdy som ho nedopísala. Uvidím, ako mi to nakoniec pôjde. :)

Poloha pri čítaní
Tak toto určite pozná každý knihomoľ. Sama sa prizná, že moje polohy na čítanie sú strašné a veľmi zábavné. Veľa krát počujem mamku ako sa šokovane nadýchne a nechápe, ako som sa do takej polohy vôbec dostala. :D Pamätám si, že ako prvé miesto na čítanie bola naša pohovka, ktorá bola otočená presne na TV a preto som si mohla vynikajúco vyložiť nohy a sem-tam aj pozerať to, čo v televízií bežalo (teraz ju máme otočenú do strany). Vždy som sa počas večerného čítania zošuchla zadkom tak nízko, že som prakticky ležala a nie sedela. Teraz čítavam na posteli a som opretá o stenu. Tu tiež nastáva problém, keď sa zošuchne dole a mám tak čudne opretú hlavu, že ma na druhý deň bolí celá chrbtica. Ako to vyzerá, u mňa sa z čítania nezhorší len zrak, ale aj bolesť chrbta. 



Pocity
Keď som začínala čítať knihy, ani som netušila, koľko pocitov budem zažívať. Keď som videla nejakého človeka, že číta knihu, neuvedomila som si, že ten človek môže rôzne pocity zažívať spolu z hrdinom. Neviem, či to tak majú všetci, ale ja všetci pocity, ktoré zažívajú hlavný hrdinovia veľmi preciťujem spolu s nimi. Rovnako je to aj u filmov, ale v poslednom čase viac prežívam knihy. Sami to poznáte napr. pri hororoch. Prežívate ten strach spolu z hrdinom a keď vykríkne on, vykríknete od strachu a vy. V knihách som taká pri romantických scénkach, keď niekto niekomu vyzná lásku a moje srdce sa ide roztopiť. Keď niekomu zistia rakovinu, som šokovaná rovnako, ako hrdina. Keď niekto zomrie, plačem spolu z jeho láskou. A keď sa kniha skončí v tom najlepšom, strašne nadávam



Piesne
Niektorí to možno nemáte radi, ale ja milujem, keď pri čítaní môžem počúvať piesne. Pri knihe Na vine sú hviezdy som počúvala stále pomalé pesničky. Vytváram si tak ku knihám tú správnu atmosféru, ktorú zažívam. Keď je v knihe spomenutá nejaká konkrétna pieseň, hneď si ju nájdem na mobile a pustím si ju. Taktiež milujem soundtracky ku knihám. Niektoré počúvam stále dookola a nikdy ma neomrzia. 




O pár dní sem pridám písmenko R, aby som si to všetko dobehla. :)

6 komentárov:

  1. Zrovna teď když začalo léto, tak se s nepohodlím při čtení pořád potýkám :D Číst na dece je prostě peklo. Když jsi na břiše, tak Tě hned začnou bolet záda.. Ale když ležíš na zádech, tak se ta knížka/ čtečka strašně neprakticky drží a bolí z toho ruce :D No, co nadělat. Jinak písničky při čtení neposlouchám, nemohla bych se moc dobře soustředit. Ale se soundtrackama souhlasím. Hrozně se mi díky tomu líbilo třeba Maybe Someday od Colleen Hoover.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som mala posunutú platičku, takže na bruchu nemôžem ležať a čítať, lebo sa mi potom zle dýcha. :D Maybe Someday je moja najobĽúbenejšia kniha, takže viem, o čom hovoríš. :) Aby si nemala spomínať.... idem si pustiť pesničky z nej. :D

      Odstrániť
  2. S těma písničkama to zkusím:) S polohou u čtení mám problém:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Já písničky nezvládám. Ač jsem žena, soustředit se na dvě věci mi dělá docela problém :D A poloha při čtení...hmmm, věčné téma :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja stále piesne nepočúvam, lebo ako si povedala....sme ženy. :D Aj mne to robí problém, sústrediť sa na text piesne, ale tá melódia sa dá zvládnuť. :)

      Odstrániť

Za každý komentár zo srdca ďakujem!