2. apríla 2015

Justus Pfaue- Anna

Počet strán: 264 strán
Jazyk: český jazyk
Rok vydania: 2013
Vydavateľstvo: CooBoo

Anotácia: 
Anna se touží stát primabalerínou. Ale po těžké autonehodě ochrne a šance na velkou taneční kariéru jsou ty tam. Vypadá to, že už nemá proč žít, bez baletu nevidí v uzdravení žádný smysl. Pak se však dostane do sanatoria, pozná Rainera, prima kluka na vozíku, který jí vlije novou energii do žil. Krok za krokem se Anna vrací do života a na pódium, kde se jí díky talentu otevírají netušené obzory. Brzo se však bude muset rozhodnout. Balet, nebo láska? Co je důležitější?


Krok za krokom do nového života.

Obálka knihy: Krásne písmo, ktoré sa hodí do farby pozadia a všetko nádherne zakončuje baletka v bielych šatách. Nemôžem nič vytknúť. Dávam 5/5 bodov. 

Vydavateľstvo CooBoo je pomaly mojim obľúbeným vydavateľstvo. Vždy si u nich nájdem vynikajúce knihy, ktoré ma zaujmú. Tentokrát som si klikla na túto zaujímavú a tenkú knižtičku, ktorá má obyčajný názov. Po prečítaní anotácie ma nesmierne zaujala. Vedela som, že príbeh nie je až tak vynikajúci, ale ja sama som skoro pol roka nevedela chodiť a preto som si knihu proste musela kúpiť. Oddychový príbeh, ktorý sa zdá krátky, ale prečítanie mi trvalo 4 večery. 

Hneď na začiatku sa priznám- pri čítaní Anny som bola zmätená. Tenká knižka, v ktorej sa odohráva asi 5 rokov života baletky Anny. Spisovateľ ma skutočne zaskočil. Na písanie si vybral štýl tretej osoby, ktorý nenávidím. Aj keď je pravda, že týmto štýlom píše myšlienky všetkých postáv, ja ho nemám rada. Keby sa zameral len na písanie Anny, viac na nej zapracoval, kniha by bola vynikajúca. Takto bolo v knihe písané z každého rožku trošku a miestami v knihe bol chaos. 

Dej bol skutočne...ach...neviem. Začiatok knihy sa mi páčil. Anna bola vynikajúca baletka, ktorá snívala veľký sen o tanci, ktorý sa však rozpadne vo chvíli, keď nasadne do auta, ktoré šoféruje jej brat, ktorý nemá vodičák. Havarujú a ona ochrnie. (a toto všetko sa stalo asi v 20 stranách) Potom sa ocitne v nemocnici, kde z nejakého dôvodu odmieta hýbať rukami. Tu sa zoznámi s chalanom na vozíčku- Rainerom. (ďalších dvadsať strán). Do polovičky knihy znovu začne chodiť, pretože v knihe prebehli asi už 3 roky! Spisovať proste chcel dať do knihy všetko a to mu asi nevyšlo. 

Annu som asi do polovičky knihy mala veľmi rada. Potom sa to zvrtlo, keď pomaly začínala znovu tancovať a nakoniec odišla do Paríža. Odvtedy boli chvíle, kedy by som ju najradšej udrela. Čo mi na nej najviac vadilo bolo to, že kvôli jednému bozku behala za chalanom ako magnetka. Nevedela o ňom skoro nič, nesprával sa k nej tak (ako Rainer), že to vyzeralo, ako keby ju mal rád. Bola zaslepená.  
Rainer bol v tejto knihe postava, ktorú som milovala asi najviac. Páčilo sa mi jeho chovanie, to, ako chcel Anne pomôcť, bol jej skvelým kamarátom. Sama som si asi v polovičke knihy uvedomila, že tým konaním jej dáva najavo, že ju má rád. Samozrejme, Anna ho brala ako najlepšieho kamaráta. Na konci knihy sa mi však nepáčilo, ako riskoval svoj život, aj keď viem, že mal na to dôvod. (ktorý som však nepochopila)
Myslela som si, že v knihe bude viac chémie a romantiky medzi hlavnými postavami. Bola som fakt smutná, keď som ju tam ledva našla. Strašne som sa nevedela dočkať ich bozku, alebo objatia, hocičoho. 

Čo povedať nakoniec? Viem, že to bude znieť hrozne, ale najviac sa mi s knihy páčila obálka. Bohužiaľ...Potom si u mňa body získal Rainer a nakoniec začiatok knihy, keď bola Anna v nemocnici. Keby spisovateľ použil na písanie prvú osobu, dej sa odohrával len v nemocnici a trochu pomalšie + dal do knihy viac romantiky, dala by som plný počet sovičiek. Takto dávam bohužiaľ len 2 a pol sovičky. 

MOJE HODNOTENIE: 

4 komentáre:

  1. Obálka je skutočne veľmi vydarená, avšak podľa anotácie kniha nie je veľmi pre mňa . Mrzí ma, že niektoré veci ťa v knihe sklamali, mne osobne romantiky veľa netreba, ale je škoda, keď sa dej odohráva prevažne na jednom mieste a podobne. Pekná recenzia :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Za som sa zase našla v romantických knihách. :) Teda...prečítam si aj iné, ale trochu romantiky by som v každej knihe privítala. :)

      Odstrániť
  2. Ja ti len trochu doplním. Originál knihy vyšiel v roku 1987 zároveň aj so seriálom, ktorý mal obrovský úspech a ktorý sme žrali asi všetci pár rokov pred tým narodení :-) Keď vyšla na Slovensku kniha v roku 1994, bolo to už len také akoby doplnenie seriálu, dokonca mám pocit, že v seriály bol lepšie vykreslený príbeh a dej ako v knihe, možno bola kniha napísaná podľa seriálu. Niektoré časti mi v knihe chýbali, máš pravdu aj s tým rýchlym spádom na 20 stranách, myslím že v seriáli sa tomu venovali hneď celý prvý diel. A pamätám si aj to, prečo sa nechcela pohnúť - vypočula si, že už nebude tancovať, možno len chodiť a treba ju rozchodiť - a ona bez tancovania nevedela žiť, tak sa zaťala :-) Inak baletku Annu hrala herečka Silvia Seidel, ktorá o tejto role povedala že ju zničila, v ničom zaujímovom si už nezahrala a nakoniec v 42 rokoch spáchala samovraždu :-(
    Inak tu je trailer k seriálu - https://www.youtube.com/watch?v=EGt3cgWpi8c
    A do Patricka Bacha, alias Rainera sme boli zamilované všetky dievčatá z triedy (a kašľali sme aj na vozík) :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Seriál by som si možno pozrela. Viac by som sa o postavách dozvedela, ale stojím si za názorom, že kniha ma nezaujala, aj keď som sa na ňu tešila. :)

      Odstrániť

Za každý komentár zo srdca ďakujem!