6. septembra 2020

Erin Watt: Papierová princezná


Počet strán: 328 strán
Jazyk: slovenský jazyk
Rok vydania: 2018
Vydavateľstvo: Ikar
Séria: Royalovci
Diel: 1

Anotácia:
S Ellou Harperovou sa život nemaznal. Sťahovala sa z miesta na miesto, zápasila s finančnými ťažkosťami, no verila, že jedného dňa sa z bahna dostane.Po matkinej smrti však ostala sama. Zarábala si pochybným spôsobom, nevhodným pre mladé dievča, vždy však s jediným cieľom: zmaturovať a dostať sa na vysokú školu. Zrazu jej cesty pretne Callum Royal, nechutne bohatý otec piatich synov a jej nový poručník. Sľúbi Elle štedrú odmenu za každý mesiac, ktorý v sídle Royalovcov do skončenia štúdia vydrží. Neplnoletá Ella vlastne nemá na výber, no je tu jeden veľký háčik. Callumovi synovia ju z duše nenávidia. Najmä ten najstarší, no nepochybne najočarujúcejší Reed Royal je rozhodnutý poslať vypočítavú zlatokopku tam, odkiaľ prišla. Bohatstvo, luxus, intrigy. Nič z toho Ella doteraz nezažila, no ak má vydržať v zlatej klietke, musí stanoviť vlastné pravidlá.

Obálka knihy: Obálka knihy sa mi veľmi páči. Je jemná, dievčenská a vôbec nie je prehnaná. Jemne zdobená korunka doplnená o ružové písmo sa k názvu knihy veľmi hodí. Nakoľko mám rada takýto štýl obálok (nič prehnané), som veľmi rada, že autori obálky stavili na tento štýl. Dávam 5/5 bodov.

Ako som sa ku knihe dostala?: Keď v roku 2018 vyšiel tento prvý diel novej série, veľmi ma anotáciou a recenziami zaujal. Pamätám sa, že som si knihu hneď po jej vydaní kúpila a prečítala. Bohužiaľ, so sériou som už nepokračovala a ja si nespomínam prečo. Snažím sa rozpamätať aký názor som mala na knihu pred pár rokmi, no nedarí sa mi to. Spomínam si na niektoré pasáže knihy, ktoré sa mi páčili a vryli sa mi preto do pamäti, takže keď som pred pár dňami v knižnici narazila na celú sériu, rozhodla som si ju požičať a dať jej znovu šancu. 


Čo na knihu hovorim?: Mala som trochu obavy čo na sériu budem hovoriť teraz, nakoľko prešlo už niekoľko rokov, ja už mám 22 a táto séria sa radí do YA literatúry. Musím však napísať, že knihu som si užila a dokázala som ju prečítať za jeden deň. Viem, že to nebol excelentný príbeh, dejovo to bolo pre mňa bolo preto veľmi oddychové čítanie

S Ellou sa život nemaznal. Vyrastala len so svojou matkou a svojho otca nikdy nepoznala. Nikdy nemohla o žiadnom mieste hovoriť ako o svojom domove, pretože sa s matkou stále sťahovali z miesta na miesto. Po ťažkých rokoch však príde tvrdá rada, keď jej matka dostane rakovinu a Ella je nútená kvôli plateniu účtov pracovať tak, ako by žiadne 17 ročné dievča pracovať nemalo. Po čase však jej matka umrie a Ella ostane sama. Snaží sa prežiť najlepšie ako vie, aj keď to znamená zahodiť svoju pýchu a ukazovať svoje telo. Jedného dňa sa objaví starší muž, ktorý tvrdí, že je jej nový poručník a najlepší kamarát jej otca, ktorý je už po smrti. Ella s ním spočiatku nechce nič mať, no keď jej dá návrh, ktorý jej dokáže zabezpečiť vysnívanú budúcnosť, povie si, že žiť v luxuse nemôže byť zase také zlé. To ale netuší, že jej nový poručník má 5 synov, ktorí sa ju rozhodli nenávidieť ešte skôr ako sa vôbec spoznali. Jeden z nich v nej začne prebúdzať city, ktoré ešte nikdy necítila. Reed si ju ale chce držať od tela najviac ako dokáže. Vie totiž, že ju nakoniec Royalovci zničia

Dej knihy sa mi veľmi páčil. Posúval sa rýchlo, nikde som nevidela ani náznak mudných pasáži. Kniha bola veľmi pútavá, preto som ju prečítala vážne rýchlo, kedže som vždy na konci kapitoly musela vedieť čo bude ďalej. Mohli sme sledovať zaujímavý príbeh, v ktorom sa chudobné dievča dostáva do života plného luxusu...a k tomu ako bonus dostáva 5 príťažlivých chalanov. 


Ella sa mi ako hlavná ženská postava veľmi páčila. Život sa s ňou teda skutočne nemaznal a v každej situácii sa snažila byť najsilnejšia aká vedela byť. Keď sa ocitla v živote Royalovcov, každý deň počúvala nadávky, ohováranie a klamstvá, ktoré sa o nej šírili a aj tak vedela každé ráno vstať a povzniesť sa nad to. Páčilo sa mi ako si poradila pri riešení niektorých situácií, no občas som bola toho názoru, že sa zbytočne sama vrhá do nebezpečenstva. No do deja sa veľmi charakterovo hodila. 

Ako hlavnú mužskú postavu v tejto knihe zastáva Reed. Typický bad boy, na ktorého som si musela dhšie zvykať, pretože som nemala možnosť ho zo začiatku poznať v tom lepšom svetle. Zdalo sa mi, že jeho vzťah s Ellou sa asi polovičku knihy nevyvíjal, bol k nej odporný a odháňal ju od seba. Potom nastala situácia, v ktorej sa jej začne venovať, hovoriť jej, že si ju od začiatku všímal a už to ide... Od tejto chvíle si k nemu čitateľ dokáže spraviť lepší vzťah, no mne to zo začiatku knihy chýbalo. Reed bol u mňa nakoniec neutrálna postava a som zvedavá ako sa bude vyvíjať v ďalšom diely.

Easton, ďalší zo súrodencov bol v tejto knihe tým roztomilým článkom, ktorého som si obľúbila dokonca viac ako Reeda. Bol tvorcom nejednej vtipnej situácie a kniha mala vďaka nemu ďalšie plus. Som veľmi zvedavá ako sa bude aj jeho postava vyvíjať v ďalšom diely. 

Papierová princezná je presne ten typ knihy, ktorý mám tak rada- romantika, humor, bad boys, milé najlepšie kamarátky. Určite by som si knihu užívala oveľa viac v mladšom veku, preto ju odporúčam skôr YA čitateľkám, no nehovorím, že my staršie ju čítať nemôžeme. Mám 22 a pre mňa bola kniha skvelou oddychovkou, ktorú som zhltla za jeden deň a neviem sa dočkať ďalšieho dielu. Knihe dávam 5 z 5 sovičiek.

MOJE HODNOTENIE:

CELKOVÁ REAKCIA NA KNIHU:

1 komentár:

  1. Nemohu dostatečně poděkovat úvěrové službě pana Pedra a dát lidem vědět, jak jsem vděčný za veškerou pomoc, kterou jste vy a zaměstnanci vašeho týmu poskytli, a těším se na doporučení přátelům a rodině, pokud by potřebovali finanční radu nebo pomoc @ 2% Sazba pro podnikání Půjčka .Přes Kontakt : . pedroloanss@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár zo srdca ďakujem!