14. apríla 2015

Soman Chainani- Škola dobra a zla

Počet strán: 424 strán
Jazyk: slovenský jazyk
Vydavateľstvo: CooBoo
Rok vydania: 2014

Anotácia:
Sophie čakala celý život na to, kým ju unesú do Školy dobra, kde sa z nej stane princezná, nájde si toho pravého princa a budú spolu naveky šťastní. Teda aspoň taký bol plán. Sophie a jej kamarátka Agatha totiž pochádzajú z Gavaldonu, mestečka, kde sa každé štyri roky stratia dve deti. Nikto však netuší, kam sa vlastne podejú. V Škole dobra a zla sa z nich potom podľa predurčenia stanú kladné alebo záporné rozprávkové postavy.

Obálka knihy: Dá sa niečo negatívne povedať k tej kráse? Nie! Nádherná obálka, ktorá hneď pritiahla moje oči ku knihe. Autori obálky vystihli všetko z knihy, čo by mali dať na obálku. Dávam plný počet bodov. 5/5

Pre môj mozog to bol fakt tvrdí boj. Keď kniha vyšla, povedala som si, že ju nebudem čítať. Obsah ma nepritiahol a celá kniha sa mi zdala pre deti. Pred pár týždňami, keď som robila nákup do knižnice som si na túto knihu predsa len spomenula. Neviem prečo. Možno to bola nádherná obálka, alebo predsa len obsah, ktorý mal niečo do seba. Chcela som vedieť, ako sa autor z touto knihou popasoval a preto som ju kúpila. Čítanie mi trvalo trochu dlhšie, ale kniha ma pritiahla tak, že som chcela vedieť, čo sa stane ďalej! Na konci knihy som bola zúfalá a hneď som chcela pokračovanie. Kniha bola excelentná!!!

Autor si vybral písať štýlom, ktorý nenávidím (ako už asi viete), ale priznám sa, že v tejto knihe mi to vôbec nevadilo! Môžem povedať, že som si jeho štýl naozaj zamilovala.

Čo sa týka deja, tak ma autor skutočne prekvapil. Všetko bolo do botky premyslené a ani na chvíľu som sa nenudila. Až do chvíle, keď Sophie a Agathu rozdelili do ich škôl som si myslela, že to bud
e kniha, ktorá bude rozprávať príbeh o princeznách a sem-tam o bosorkách a nakoniec všetko dobre dopadne. Táák strašne som sa mýlila. Pri posledných kapitolách som skoro nedýchala a hltala som stránku za stránkou, aby som sa dozvedela, ako sa všetko skončí.

Hlavé hrdinky a aj ostatné postavy autor písal skutočne vynikajúco. Každá postava si prešla svojou premenou a na konci ste si o postavách nemysleli to, čo na začiatku. Samozrejme, až na Beatrix, ktorá mi išla na nervy stále.
Začnem Sophie, ktorú som na začiatku mala rada. Páčilo sa mi, ako bola vychovaná a ako sa stačila kamarátiť s Agathou. Ako išli kapitoly ďalej, ja som ju nenávidela viac a viac. Ona bola tá krásna, ktorá mala byť princezná a na hlave sa jej nemohol zašpiniť ani jeden vlások. Nemôžem povedať, že ju autor nenapísal vynikajúco! Autor bol vynikajúci asi vo všetkom a to aj v napísaní postavy, ktorú som nenávidela, nech spravila čokoľvek. Bola som trochu v šoku, čo spravila na konci a v mojom srdci sa zapálilo svetielko nádeje, že by som ju tak nemusela nenávidieť. No čo...uvidíme v druhom diely.
Agatha bola od začiatku tá škaredá, ktorá mala byť bosorkou, nech sa stane čokoľvek. Bola samotársky typ, mala mačku, žila na cintoríne. Aj kvôli tomuto všetkému som ju ani od začiatku nemohla nemať rada. Ako keby autor písal pomedzi slová, aby som ju mala rada, pretože ona nie je zlá. Páčili sa mi jej činy a charakter, aj keď by som ju niekedy prefackala za to, že je na Sophie nalepená ako magnetka, aj keď sa k nej Sophie správa tak zle. Ešte dobre, že na konci otvorila oči, aj keď len trošičku. Sama som si povedala, že Agatha si tú školu, čo jej vybral riaditeľ zaslúži.

Na koniec vám len musím knihu ODPORUČIŤ. Nebola to síce bola najlepšia kniha, akú som čítala, ale znovu som si obľúbila rozprávky a dokonca som kvôli tomu začala pozerať Once Upon a Time. :D Ak máte aspoň trošku rozprávkovú dušu, kniha sa vám bude páčiť. A ostatní? Dajte jej šancu. ;) Dávam plný počet sovičiek. :)

MOJE HODNOTENIE:

4 komentáre:

  1. Som veľmi rada, že aspoň pri nejakej knihe sa zhodneme, bola naozaj skvelá :)
    A som rada, že si sa znova pustila do OUAT :3 Ja som to tiež kedysi prestala pozerávať a vrátila sa k tomu až tak po roku. Čo vôbec neľutujem, pretože to mám dosť rada :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. OUAT ma uchvátilo a furt ho pozerám. :D Za tri dni som kukla 19 častí. :D Fakt super seriál. :)

      Odstrániť

Za každý komentár zo srdca ďakujem!