1. marca 2017

Holly Smale: Modelka

Počet strán: 304 strán
Jazyk: slovenský jazyk
Rok vydania: 2017
Vydavateľstvo: Ikar
Edícia: YOLi
Séria: Šprtka #2

Anotácia:
Harriet Mannersová je opäť tu. A navyše je celkom iná. Už to nie je šprtka, teraz sa z nej stala očarujúca, obľúbená a coolová baba, ktorá žije vo svete módy. Je z nej modelka, ale napodiv, cíti sa menej populárna a ešte trápnejšia ako v čase, keď bola obyčajnou pehavou ryšaňou s okuliarmi na nose. No ponuka modelingovej agentúry ísť v lete na fotenie do Japonska, to znie ako skvelá dovolenka! Aj napriek tomu, že tam musí vziať svoju mierne strelenú starú mamu Bunty alebo že by tam nedajbože natrafila na bývalého frajera, ktorým je zhodou okolností superúžasný model Nick. Harriet sa však nikto nechystá zničiť senzačné dobrodružstvo v Tokiu, na to si vystačí aj sama...
Obálka knihy: No...neviem čo povedať. Kým na prvom diely som dala za obálku hneď plný počet bodov, tu to tak určite nebude. Síce je písmo skvelé, pozadie príjemnej farby, ale dievča na obálke je...poviem to rovno...ako 10 ročné sopľavé decko, ktoré vypľazuje jazyk. Proste ten názov MODELKA a obálka sa k sebe vôbec nehodia. Dávam preto 3/5 bodov.

Ako som sa ku knihe dostala?: Prvý diel Šprtky som si zobrala ako recenzák od Ikar-u. Keďže sa mi páčil, neváhala som a na recenziu som si zobrala aj pokračovanie série.

Čo na knihu hovorím?: Keď som knihu začala čítať, mala som dosť zmiešané pocity. Priznávam sa, že pri prvých kapitolách som si hovorila: ,,To sa mi vážne tak páčil prvý diel?! Čo je toto?!" Štýlu autorky nemám čo vytknúť. Ten som si obľúbila už pri prvom diely. Holly je vážne skvelá spisovateľka, ale konkrétne táto kniha sa mi od nej páčila o čosi menej. Problémom bol samotný dej a hlavná hrdinka.

Kým v prvom diely sa mi príbeh zdal zaujímavý, situácie niekedy smiešne, tu tých situácií bolo už príliš a tých to strácalo kvalitu. V prvej knihe sme mohli byť svedkami toho, ako sa zo škaredého káčatka stala lab...modelka. Harriet si aj napriek kope trapasov dokázala udržať svoje miesto nevšednej ryšavej modelky s pehami. Školský rok sa skončil a nastávajú letné prázdniny. A čo teraz? Harriet a jej najlepšia kamarátka Nat mali na leto skvelé plány, ktoré však padnú, keď musí Nat odcestovať s rodinou do Francúzska. Harriet si myslí, že celé leto bude musieť stráviť vo svojej posteli, až kým jej neoznámia, že cestuje na fotenie do Tokia...mesta, ktoré chcela celý svoj život navštíviť. Teraz už len stačí presvedčiť rodičov, aby ju pustili, prežiť stretnutie so svojim ex a samozrejme PREŽIŤ kopu trapasov.

Keď som vyššie písala menší obsah knihy, mala som chuť napísať pár svojich poznámok, ale nechala som si to na koniec. Čo sa mňa týka, začiatok knihy ma nezaujal a dlhšie mi trvali, kým som sa do deja vžila. Môj rozum prvý krát zastal pri scéne, kde Harriet "beží" skoro po celom meste do školy zo zlatým make-upom na tvári a nikto sa jej to neunúva povedať. Ani taxikár, ktorý ju vezie. Ale áno...niekto jej to nakoniec povie...jej nepriateľka. Môj rozum zastane 2-krát, keď ju jej rodičia pustia do Tokia. Veď má len 15.!! Chápem, chápem, ide s ňou jej stará mama, ale aj tak. Keby že ja chcem ísť taká mladá do Tokia, moji rodičia ma pošlú expressom do ri...(no niekde...určite nie do Tokia :D).


Keď sa konečne ocitáme v Tokiu, Harriet sa zoznamuje s Rin a Poppy- dvoma krásnymi modelkami, s ktorými bude bývať. Netrvá to dlho a trapasy sa začínajú. Tu som si začínala uvedomovať, že kniha ma vôbec neberie. Kým v prvej knihe sa mi zdali tieto scény smiešne, tu mi došlo, že kniha nie je určená pre mňa, ktorá mám 18. rokov. Bola som trochu prekvapená, keďže prvý diel som čítala len pred pár mesiacmi.

Čo bolo veľkým negatívnom knihy, bolo samotné správanie hlavnej hrdinky. Netvrdím, že bola celkovo otrasná. Mala svoje svetlé chvíľky, ktoré sa však objavovali len zriedka. Autorka z nej spravila nemožné dievča, ktoré nevedelo ísť ani na záchod bez toho, aby nespravilo niečo hlúpe. Chápem, že na konci sa dozvieme dôvody jej správania, ale v niektorých prípadoch vôbec nepoužívala zdravý rozum. (Keď po mne lezie šváb, zakričím "ŠVÁB!!" a nevrhám sa hneď do skla)
O vedľajších postavách nemám veľmi čo povedať, lebo okrem Rin mi nijaká neprirástla k srdcu. Rin bola skvelá!! Zamilovala som sa do nej.
Nemyslite si, že som v knihe nenašla nič pozitívne. Holly spravila nádherné opisy Tokia!! Až má čitateľ pocit, že sa ocitol v strede mesta. Normálne mám chuť si ísť pozrieť nejaké obrázky. Taktiež sa v knihe objavili nejaké scény, na ktorých som sa vážne nasmiala.

Modelka nakoniec nebola taká kniha, akú som očakávala. Priznám sa, že som mala vysoké očakávania, ktoré sa bohužiaľ nesplnili. Netvrdím, že kniha je hrozná!! Len ju určite neodporúčam 18-ročným čitateľom. Knihu odporúčam len, ak máte 13-15 rokov. Ak by som ju čítala v tomto veku, zbožňovala by som ju. Teraz však dávam knihe len 2 sovičky.

MOJE HODNOTENIE:

CELKOVÁ REAKCIA NA KNIHU:

Za recenzný výtlačok zo srdca ďakujem kníhkupectvu bux.sk .

4 komentáre:

  1. Já jsem se ještě nedostala ani k prvnímu dílu, ale rozhodně ji plánuji. Co se týká druhého dílu, tak bych se jí měla pravděpodobně jako osmnáctiletá čtenářka vyhnout, ale pokud se mi bude líbit první díl, dám jí šanci :) Dala jsem šanci i Girl Online a to je rozhodně pro mladší čtenáře.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ak si si prečítala moju recenziu vieš, že ti to veľmi neodporúčam, ak máš 18. rokov rovnako ako ja. :D Ale prvý diel je skvelý :) Druhý je trochu prehnaný.
      Girl Online som tiež dala šancu, ale skončila so na 10. strane :D

      Odstrániť
  2. Akurát som dočítala a dopísala recenziu a aj mňa trošku sklamala, príliš trapasov a všetkých týchto scén :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne moje slová. Kniha by bola v pohode, keby autorka trochu ubrala. :)

      Odstrániť

Za každý komentár zo srdca ďakujem!