26. júla 2017

Jennifer Niven: Vesmír na pleciach

Počet strán: 392 strán
Jazyk: slovenský jazyk
Vydavateľstvo: Ikar
Edícia: YOLi
Rok vydania: 2017

Anotácia:
Libby Stroutovú vraj každý dobre pozná – veď pred pár rokmi ju vyhlásili za najtučnejšiu tínedžerku sveta. No nikto sa neunúva nazrieť jej do duše, aby zistil, kým naozaj je a čím si prešla.

Jacka Masselina vraj tiež každý dobre pozná. Je šarmantný, má štýl a vie, ako zapadnúť. No nikto netuší, že skrýva tajomstvo: trpí zriedkavou neurologickou poruchou a nie je schopný rozoznávať tváre. On sa však tvári, že je nad vecou a nikoho si príliš nepúšťa k telu.

Až kým nestretne Libby. Na začiatku ju Jack pred spolužiakmi kruto poníži a ona mu za to jednu strelí. Najprv na seba zazerajú, no neskôr príde čosi, čo nečakali... postupne sa medzi nimi rodí zvláštne priateľstvo. On začne obdivovať Libbinu odvahu, razantnosť a veľké srdce, jej sa zasa zapáči Jackov šarm, zmysel pre humor, oddanosť blízkym. Odkedy trávia veľa času spolu, už necítia takú osamelosť v duši. Jednoducho tak to je – niekedy stretnete človeka, ktorý vám obráti celý svet hore nohami.

Obálka knihy: V tomto prípade vôbec netuším, čo mám napísať. Obálka je sama o sebe pekná, jednoduchá, použili v nej dobré písmo a farby ma upokojujú. Ale nechápem spojitosť s príbehom! Keby že sú v príbehu nejak zapojené modré guličky, kvapky vody, machule alebo čo to vlastne je, tak to pochopím, ale toto mi nedáva zmysel. Preto dávam obálke 2/5 bodov.

Ako som sa ku knihe dostala?: S autorkou som sa mala možnosť zoznámiť s jej prvou knihou, ktorá u nás vyšla- Všetky skvelé miesta. Priznávam, že túto knihu som po dvoch- troch kapitolách zatvorila. Niežeby bola zlá autorka, ale príbeh sa mi vôbec nepáčil. Ani som nejak nezaregistrovala, že jej u nás vyjde nová kniha- Vesmír na pleciach. Keď som si však prečítala jej anotáciu, tak som ju MUSELA mať!

Čo na knihu hovorím?: Ako ste si mohli všimnúť, tak som sa na knihu neskutočne tešila. Poviem to na rovinu... v príbehu som sa našla, pretože mám tiež už odmalička trochu (väčšie) problémy s nadváhou. Vedela som sa vcítiť do pocitov hlavnej hrdinky a lepšie ju pochopiť. Na knihu som bola strašne zvedavá a po prečítaní musím povedať, že to bol nádherný príbeh o dvoch silných mladých ľuďoch a ich problémoch.

Štýl písania mi už od začiatku knihy sadol, preto sa mi príbeh skvele a rýchlo čítal. (Keď myslím rýchlo, tak to znamená, že som asi polovičku knihu dočítala v čakárni u doktora. Mali ste vidieť pohľady ľudí okolo, keď som mamke zahlásila, že som knihu dočítala :D ) Možno to niekomu v knihách vadí, ale mňa v knihe potešili kratšie kapitoly. Kniha je písaná z pohľadu oboch hlavných hrdinov- Libby a Jacka. Vždy, keď čítam takéto knihy, tak ma skoro stále viac zaujmú kapitoly z pohľadu ženskej hrdinky. Táto kniha však bola tak geniálne napísaná, že som hltala každé slovo z každej kapitoly.

Kým si na žive, stále na teba niečo čaká,a aj keď je to zlé a ty to vieš, čo môžeš urobiť? Nemôžeš prestať žiť.

Autorka si ako námet na knihu vybrala nadváhu (tučnotu), ktorou trpí väčšina ľudí a mladí ju znášajú veľmi ťažko. Libby bola tou najtučnejšou tínedžerkou Ameriky. Síce schudla viac ako 100 kilogramou, ale stále má nadváhu. Tú znáša veľmi ťažko, hlavne preto, že jej ju jej rovesníci stále pripomínajú a vysmievajú sa jej. Hlavný mužský hrdina trpí chorobou o ktorej som doteraz nepočula (vážne!): prosopagnóziou. Nedokáže si zapamätať tváre ľudí. Priznávam sa, že som nakoniec rada, že si autorka vybrala toto ochorenie a priblížila čitateľom novú chorobu, s ktorou sa čitateľ ešte nestretol. Bolo zaujímavé sledovať, ako s ňou človek musí každodenne bojovať. 

Jennifer vytvorila dve strašne silné postavy! Ku každej postave samostatne nemám čo povedať, pretože som si obe strašne obľúbila a nenašla som žiadnu scénu, kde by som nejako nechápala ich správanie alebo rozhodnutie. Obaja sa k sebe neskutočne hodili a aj keď kniha nemá toľko romantických scénok ako v iných knihách, vôbec mi to nevadilo.

Čo treba ešte povedať? Vesmír na pleciach je jeden neuveriteľne krásny a jedinečný príbeh o dvoch silných mladých ľuďoch, ktorý sa nevzdávajú a zanechávajú čitateľovi viacero posolstiev. Prvá kniha Jennifer ma sklamala, ale kvôli Vesmíru sa teším na jej ďalší príbeh. Vesmír na pleciach určite odporúčam každému a ja mu dávam zaslúžené 4 sovičky!

MOJE HODNOTENIE:

MOJA CELKOVÁ REAKCIA NA KNIHU:

3 komentáre:

  1. Ja som po knihe Všetky skvelé mieste pokukovala možno rok. A keď som sa k tomu potom konečne dostala, tak sa mi to veľmi nepáčilo. :/ Ale tak to väčšinou býva... Snáď sa aj k tejto čoskoro dostanem, pretože čím dlhšie to budem odkladať, tak tým menej sa mi potom bude páčiť. :D Inak páči sa mi štýl, ktorým píšeš recenzie. ;) A aj táto je veľmi pekná a po jej prečítaní mám pocit, že o knihe viem o trošičku viac. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Všetky skvelé miesta mi proste nesadli. :/ Toto bolo skvelé! Určite odporúčam! <3
      A neskutočne ma potešilo, čo si mi napísala. :) Ďakujem veľmi pekne. SOm rada, že sa ti môj štýl páči.

      Odstrániť
  2. Vesmír na pleciach sa mi veľmi páčil ale Všetky skvelé miesta... tú knihu milujem! Ako fakt. :D
    Veľmi pekná recenzia. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár zo srdca ďakujem!