25. júna 2015

A. G. Howard: Šepotání

Počet strán: 416 strán
Jazyk: český jazyk
Vydavateľstvo: CooBoo
Rok vydania: 2015
Séria: Šepotání (Splintered)
Diel: #1

Anotácia:
Alyssa slyší šepotání květin a hmyzu, je to dar, který připravil o rozum už její matku. Pocházejí totiž z rodiny Alice Liddelové, lépe známé coby Alenky z Říše divů, skutečné inspirace Lewise Carrolla, podle níž stvořil svůj proslulý fantaskní svět.

Když se matčin stav zhorší, nemůže Alyssa už svoje dědictví dál popírat a zjistí, že na těch fascinujících pohádkách, které zná z dětství, je pravdy víc, než by se mohlo zdát. Vydá se na útěk, který zavinila už kdysi dávno právě Alice. Trhlinou v zrcadle se dostane do Říše divů, jež je mnohem ponuřejší, než jak ji zná z knížek, a stáhne s sebou i svého nejlepšího kamaráda a tajnou lásku Zacha. Na druhé straně už na ně čeká podezřelý, ale svůdný Morpheus a provází je při jejich hledání. Ale dá se mu opravdu věřit?

Obálka knihy: Priznajte si...kto si nekúpil knihu len kvôli tej nádhernej obálke? Autori tejto obálky by si zaslúžili nejakú výnimočnú cenu za prácu, pretože som prečítala veľa kníh, ale tak krásne prepracovanú obálku som ešte nevidela. Doteraz bola u mňa na prvom mieste obálka od knihy Temné vody: Jed, ktorej sa doteraz nič nevyrovnalo. Bohužiaľ odteraz sa musí o svoje prvé miesto deliť s touto obálkou. Nádherné dievča a jej krásne blond vlasy, ktoré jej závidím. Písmo, farba, zvieratá...všetko je do detailu premyslené. TLIESKAM!....a dávam plný počet bodov: 5/5 (vlastne aj 10/5 ak by sa dalo)

Pamätáte si, keď ste boli malí a verili ste na Ježiška? Tak veľmi ste sa tešili, čo si nájdete pod stromčekom? Tak asi takto som sa tešila ja, keď som sa dozvedela že bude vychádzať táto kniha. Keď som si ju konečne objednala, odrátavala som dni, kedy mi konečne príde. Všade som čítala o nej samé pozitívne recenzie a vedela som, že sa aj mne bude páčiť. Ja totiž rozprávky milujem. Snehulienka, Popoluška, Shrek, Kocúr v čižmách, Na vlásku...všetky som videla už toľko krát, že to neviem spočítať. Keď som však dočítala Šepotání, moje nadšenie trošku opadlo. Prečo...??

Dej: Hneď na začiatku knihy si prečítate O autorke, ktorá knihu napísala preto, lebo ju vždy zaujímalo, čo by sa stalo, kedy Alenka vyrástla. Preto sa Alenka stala predlohou tejto knihy. Musím povedať, že autorka vybrala skutočne vynikajúcu predlohu. Alenka je skvelá rozprávka, ktorú miluje asi každé dieťa. Sama som bola niekedy zvedavá, čo sa Alenke stalo. Dej je preto miestami predvídateľný, ale autorka tieto miesta dokázala vyplniť svojimi myšlienkami, ktoré boli zaujímavé. Alyssa už od malička počuje šepotanie kvetín a hmyzu, ktoré ju pomaly, ale isto pripravujú o rozum tak, ako jej matku, ktorá je zatvorená na psychiatrií. Aj keď sa veľa rokov snaží svoje rodinné dedičstvo popierať, keď sa matkin stav zhorší, Alyssa je nútená matku zachrániť vlastnými silami. Keď sa ocitne len krôčik od Ríše divou a má si zo srdcia priať len to, aby sa tam dostala, nastanú komplikácie. Ako má ovládať svoje srdce, keď jej ho "ukradol" jej najlepší kamarát Zach, ktorého tajne miluje? Preto sa do Ríše divou dostanú obidvaja a musia splniť dôležité veci. Najdôležitejšie je však, aby prežili. 


Postavy: Ako som už spomínala, dej je trochu predvídateľný a postretávame sa z veľa postavami, ktoré už poznáme z klasickej Alici v krajine zázrakov. Hlavnou hrdinkou je Alyssa, ktorá to nemá veľmi ľahké. Už malička počuje šepotanie hmyzu a kvetín, jej matku zavreli na psychiatriu a všetci sa jej vysmievajú za to, že jej babička je Alica z krajiny zázrakov. Na začiatku som ju mala celkom rada, ale keď sa dostala do Ríše divou, mala som z nej veľmi zmiešané pocity. Hneď na rovinu sa priznám, že to nebola moja najobľúbenejšia postava v knihe. Niektoré jej činy som nechápala a nevedela som, kde v hlave na ne prišla. Ako keby jej prechod do Ríše divou nejako ublížil na mozog. Viac o nej neviem povedať. 
Zach bol v tejto knihe ten "lepší" chlapec. Už od začiatku knihy som si ho obľúbila a páčili sa mi jeho scény v knihe. Miestami som ho ľutovala, ako sa k nemu Alyssa a aj ostatní správajú a koniec som pri ňom veľmi prežívala. Čo sa týka jeho charakteru, spisovateľka do tejto knihy napísala príjemnú mužskú postavu, ale veľmi ju nerozpísala. Skôr tam bol len preto, aby hlavná hrdinka Alyssa mala nejakého chalana a bola tak nejaká romantika. Som ale zvedavá, čo bude zo Zachom v ďalších častiach. 
Morfeus...to bola iná šálka kávy. Už pri anotácií som nevedela, kde si ho mám zaradiť. Bude zlý, alebo dobrý? Spisovateľka sa pri ňom poriadne vypísala a ja môžem len doplniť, že táto postava bola NAJLEPŠIE napísaná. Stále keď sa objavil na scéne, nedýchala som, pretože som nevedela, čo od neho mám očakávať. Aj keď bol podľa všetkých ten "zlý", ja som si ho strašne obľúbila a veľmi sa na neho teším v pokračovaní. 

Ehm...mám povedať niečo aj k iným postavám? Hm...Hm...dosť som sa zasmiala na otcovi Alyss na začiatku knihy. Vtedy, keď sa Alyss "stávala ženou" a povedala mu, že potrebuje hlavne tie s krídelkami, pretože sú vraj najlepšie. :D Potom to s ním však išlo dole kopcom. 

Čo je veľké mínus na tejto knihe, je to, že do deja som sa musela dostávať asi do štvrtiny knihy. Vôbec som sa zo začiatku z príbehom nestotožnila tak, ako to možno spravili ostatní. Niektoré scény som musela prečítať dvakrát (niekedy aj viac), aby som ich nejako pochopila. Neviem, či je to chyba autorky, alebo prekladateľky. Čo je veľké plus, je to, že Šepotání ma prinútilo si KONEČNE stiahnuť film Alica v krajine zázrakov (ten z roku 2010 :D ) a pozrieť si ho. 

Ako mám knihu ohodnotiť? Toto bude naozaj ťažké. Som veľmi romantický tip, fantasy knihy čítam len občas. Šepotání bola fakt skvelá kniha, ale veľmi ma neohúrila a mala pár chýb, ktoré som nemohla prehliadnuť. Aj tak sa ale teším (už menej ako na tento diel) na pokračovanie série a príbeh si vychutnám. Dávam preto 3,5/5 sovičiek.

MOJE HODNOTENIE:
  


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem kníhkupectvu Megaknihy.sk. Vy si knihu môžete kúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Mne sa tá obálka neuveriteľne páčila vždy 8) Síce ma Alica nejak extra neberie, ale túto knihu by som si aj prečítala. Neznie až tak hrozne dejovo. A hlavne mať doma tú obálku! ach 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som si na 60% kúpila knihu kvôli obálke a 40% kvôli deju knihy :D

      Odstrániť

Za každý komentár zo srdca ďakujem!