10. februára 2018

Collen Hoover: Končí sa to nami

Počet strán: 320 strán
Jazyk: slovenský jazyk
Rok vydania: 2018
Vydavateľstvo: Ikar

Anotácia:
Lily si v detstve vytrpela svoje. Po otcovej smrti opúšťa rodný Maine a usádza sa v Bostone, v meste, kde je všetko lepšie. Aspoň tak jej to kedysi tvrdil Atlas, Lilina spriaznená duša a prvá láska. V Bostone spoznáva ambiciózneho lekára Ryla, no ten sa jej v slabej chvíli prizná, že má averziu k vzťahom, prioritou je kariéra a rodina uňho nemá miesto. Ryle však nedokáže pustiť červenovlásku z hlavy, a tak svoje zásady poruší. Lilin život sa konečne dostáva do správnych koľají, no keď si myslí, že nemôže byť šťastnejšia, pocíti tvrdý úder.
Lily si v mladosti písala denník. Po rokoch sa začíta do svojich zápiskov o Atlasovi a rodinnom trápení, čím otvorí staré rany. No občas je aj bolestná spomienka dobrá, najmä ak človeku vo vhodnej chvíli pomôže správne sa rozhodnúť.
Končí sa to nami je výnimočná kniha. Autorka pri písaní siahla do vlastných bolestných spomienok a zvečnila okamihy, ktoré by najradšej zo svojho života vymazala. V prvom rade však v tomto odvážnom a hlboko osobnom románe vyrozprávala dojímavý a nezabudnuteľný príbeh lásky.

Obálka knihy: Som vážne trochu sklamaná. Keď som sa pozrela na originálnu obálku, fakt som sa zamilovala. Tie jej farby som si zamilovala. Som sklamaná, že farby slovenskej obálky zmenili, ale potom som sa zamyslela. Lily si otvorila kvetinárstvo, ktoré dominovalo hlavne tmavými farbami, preto obálku trochu chápem. Farby, ktoré na nej sú mám rada, písmo sa tam hodí. Našej slovenskej obálke preto dávam 3/5 bodov.


Ako som sa ku mne dostala?: O tejto knihe som už dávno počula. Odkedy vyšla v zahraničí, čítala som kopu pozitívnych recenzii, kde sa väčšina vyjadrila, že sa jedná o najlepšiu knihu od Collen. Hneď ako som ju uvidela v ponuke recenzných výtlačkov od Ikaru, uvidela som meno Collen Hoover, neváhala som ani sekundu. Bola to proste jasná voľba. Collen ma totiž nikdy nesklamala.

Čo na knihu hovorím?: Collen je jedno z mojich najobľúbenejších autoriek. Čítala som hádam všetky jej knihy, ktoré vyšli v preklade. Jej kniha Maybe Someday sa radí medzi moje TOP knihy, keďže je o nepočujúcom muzikantovi. Hneď ako vidím na knihe jej meno tak viem, že ma čaká skvelý príbeh plný emócií, ktorý ma chytí za srdce. Tak to bolo aj v prípade tejto knihy. Collen píše geniálne. Jej štýl písania ma prinúti prevracať stránku za stránkou.

Táto kniha bola iná. Čítala som kopu príbehov od Collen, ale tento ma chytil za srdce iným spôsobom. Ako sa dá vyčítať v anotácii a aj v Poďakovaní na konci knihy, autorka siahla do vlastných bolestivých spomienok zo svojho detstva a preniesla ich do príbehu. Iní ľudia by svoje spomienky zamkli vo svojej najtajnejšej komnaty duše, ale Collen dokázala prehovoriť napísaním príbehu o jednej silnej hrdinke, ktorá prežila kopu zlých chvíľ. Odteraz obdivujem Collen ešte viac.

Vráťme sa však naspäť k deju a postavám tejto knihy. Hlavnou hrdinkou príbehu je Lily Bloomová. Lily nemá na detstvo najlepšie spomienky. Snaží sa na ne zabudnúť, no otcov pohreb jej ich všetky pripomenie. Pohreb muža, ktorý tie desivé spomienky vytvoril. Pohreb jej však pripomenie aj Atlasa. Chlapca, ktorému "zachránila život" a ktorý sa stal jej prvou láskou. Keď deň po pohrebe sedí na streche neznámej bytovky, stretáva muža, ktorý jej zmení život. Ryle je uznávaný a skvelý doktor vo svojom odbore, ktorý dal už od prvej chvíle najavo, že Lily ho priťahuje. Čas, ktorý spolu strávia na streche ani jeden nezabudnú, hoc sa medzi nimi nič vážne nestane. Po čase sa však stretávajú znovu. Za iných okolností, náhodou. Lily si splnila svoj sen a otvára si kvetinárstvo, ktoré vedie s Allysou. Medzi ňou a Ryleom sa vytvára nádherný vzťah plný lásky. Stačí však niekoľko sekúnd, niekoľko minút, niekoľko chvíľ, ktoré zmenia ich život.

,,Zlí ľudia nejestvujú. Sme iba ľudia, ktorý občas robia zlé skutky."

Lily som si obľúbila už od prvého momentu. Každým momentom, každou kapitolou som si uvedomovala, akú silnú hrdinku Collen vytvorila. Páčili sa mi jej rozhodnutia a hlavne to, ako išla za svojim snom a otvorila si vlastné kvetinárstvo. Ďalším plusom knihy boli jej denníky. Do Atlasa som sa zamilovala. Bol úctivý, milý, nevinný, láskavý. Proste chlap/ec, ktorého by si každé dievča zamilovalo. Som rada, že autorka sa nezamerala len na prítomnosť, ale postupne odhaľovala aj túto minulosť. Ryle bol zaujímavá postava. Obľúbila som si ho. Síce mal svoje vážne zlé chvíle, ale niekde v srdci som ho mala rada. V niektorých momentoch mi ho bolo vážne ľúto, v iných som ho nenávidela. Bolo to vždy na vážkach. Nemôžem zabudnúť na Allysu. Zamilovala som si ju! Bola geniálna a do príbehu skvele zapadla.

Kniha mala kopu pozitív. Príbeh, postavy a hlavne denníky, v ktorých sme spoznali vzťah Lily a Atlasa. Celý čas som čakala ako sa kniha skončí. Collen príbeh miestami vážne zamotala a ja som nevedela odložiť knihu, kým som sa nedozvedela viac. Čakala som taký koniec? Nie. Prekvapilo ma to? Trochu áno. Podľa mňa sa kniha skončila presne tak, ako mala. Collen proste neklamala a znovu mi dokázala, prečo ju tak milujem. Knihu na 100% odporúčam každému, kto má rád romantické a hlavne silné príbehy, ktoré chytia za srdce. Knihe Končí sa to nami dávam zaslúžených 5 sovičiek.

MOJE HODNOTENIE:
CELKOVÁ REAKCIA NA KNIHU:

6 komentárov:

  1. Ani som nevedela, že kniha vyšla v preklade.
    Nuž ale Colleen jednoducho vie a táto kniha mi zlomila srdce toľkými spôsobmi, že to ani neviem poriadne spočítať. Veľmi silná kniha. Čo sa týka jej obálky, musím priznať, že táto od Ikaru sa mi páči o niečo viac ako tá originálna. Možno aj preto, že nie som priveľký fanúšik ružovej. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne. Kniha mi zlomila srdce. Skutočne silný a nádherný príbeh.
      Tiež mám rada viac tmavé farby, ale tá originálna obálka ma hneď zaujala. :D

      Odstrániť
  2. Práve dnes som ju rozčítala, tak som zvedavá, čo to dá... Ale tiež som celkom sklamaná z tej obálky. Oproti originálu :(.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Túto knihu mám doma v angličtine a tá obálka je vážne skvelá. Ale ak mám pravdu povedať, tentoraz sa mi celkom páči aj tá slovenská verzia. Rozmýšľala som, že si knihu prečítam tiež v slovenčine, lebo by ma vážne zaujímal ten preklad, ale napokon som si to rozmyslela.
    Táto kniha od Colleen je skvelá, postavy prepracované aj príbeh zaujímavý. Ale to väčšina z jej kníh. Ja som naposledy čítala November 9, čo bolo od nej tiež veľmi super a revala som asi dve hodiny pri určitej časti. Hádam preložia aj to. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. O knihe November 9 som toho počula veľmi veľa. Strašne sa na ňu teším a dúfam, že to preložia. Ale taktiež sa aj bojím lebo ak budem revať aj ja, tak chytím potom aj depku. :D

      Odstrániť
    2. Inak niektorým sa práveže November 9 až tak nepáčilo, ale ja neviem... mňa to úplne v tom období, keď som to čítala, dostalo. Tá jedna scéna, kde sa stali určité veci, ktoré som ani trochu nečakala, ma totálne rozrevala. Pri tejto knihe od Colleen som revala asi najviac na svete. Ja nechápem, ako to vôbec mohla vymyslieť a psychicky sa pri tom nezložiť.
      Ale na druhej strane to bolo aj veľmi pekné a dojímavé.

      Odstrániť

Za každý komentár zo srdca ďakujem!