21. decembra 2017

Emily D. Beňová- Temní anjeli: Oslobodená

Počet strán: 540 strán
Jazyk: slovenský jazyk
Rok vydania: e-kniha 2017
Vydavateľstvo: Elist
Diel: #3

Anotácia:
Záverečná časť románu je úžasným zavŕšením upírskej trilógie. Kniha plná nebezpečenstva, vášne, túžby, smädu po krvi a boja o život. Prekoná láska Bruce a Madyne neprajnosti okolia? A je ešte o čo bojovať? Rozuzlenie románovej série plné zvratov a napätia, ktoré si nesmiete nechať ujsť Vás nenechá chladnými ani dlho po dočítaní knihy.

Obálka knihy: Obálka záverečnej časti trilógie Temní anjeli sa mi páči bohužiaľ najmenej. Prečo? Len kvôli jednému dôvodu. Asi ste si mohli všimnúť, že v celej trilógii sa na obálke striedajú tieto isté postavy pri iných pózach. Vždy sa mi nenormálne páčili, ale teraz, keď vidím žene rovno do tváre, musím trochu zvraštiť čelo. Postavy na obálke mali podľa všetkého zobrazovať hlavné postavy knihy- Madyne a Bruceho. Žena na obálke mi však príde trochu...ehm...ani neviem ako to nazvať. Hriešna, príliš sexy? Madyne som si vždy prestavovala skôr takú nevinnú, ktorá aj prirodzene bez make-upu vyzerá nádherne. Preto obálke dávam 3/5 bodov.

Ako som sa ku knihe dostala?: Rovnako ako predchádzajúcim dielom tejto série, aj tomuto dielu musím poďakovať vydavateľstvu Elist. Druhý a aj záverečný diel série vyjde v knižnej podobe až v roku 2018, preto som dostala tieto dva diely ako e-knihy. Ešteže tak! Neviem, čo by som robila, keby že mám po prečítaní druhého dielu čakať na tejto záverečný! Druhý diel skončil neuveriteľne napínavo a hneď po prečítaní som sa pustila do finále. Ak by som musela čakať na vydanie niekoľko mesiacov, asi by som si niekde trieskala hlavu. Čo teda na finále vravím?


Čo na knihu hovorím?: A je to tu. Prečítala som vyše tisíc päťsto stranový napínavý príbeh upírskej lásky Madyne a Bruceho. Posledným dielom série som prelomila môj osobný rekord. Vyše 500 stranovú knihu som prečítala cca za 24 hodín, čo je podľa mojej mamky šialené, no pre mňa je to šokujúce. Autorka vymyslela skvelý záver celej série a ja som otáčala stánku za stránkou a nedokázala som sa od knihy odtrhnúť.

Druhý diel série Temní anjeli sa skončil naozaj napínavo. Bruce bol napadnutý vlkolakom Leonardom, ktorý ho pohrýzol a pomaly a isto umiera. Madyne je zúfalá. Už raz svoju životnú lásku stratila a nechce pomyslieť na to, že by ju stratila znovu. Jedinou nádejou na jeho záchranu je nájsť Leonarda a získať od neho jeho krv. Vie však veľmi dobre, že on jej ju len tak nedá. Potrebuje pomoc. Niekoho, kto dokáže bojovať, je silný a nebojí sa. Jediný, kto jej ostáva je Bruceov brat Derek. Ten však nerobí nič zadarmo. Madyne povedal to, čo chce...musia spolu stráviť noc. Madyne však nedovolí, aby znovu Bruceho stratila. Súhlasí, no stane sa to, čo niektorí čakali a niektorí na to radšej nechceli ani pomyslieť. Madyne je nútená odísť zo zámku, opustiť svoju rodinu a skrývať sa. A ešte nemôže zabudnúť na jej otca Diakona, ktorý potrebuje prežiť a spraví preto čokoľvek. Z každej strany na ňu striehne nebezpečenstvo. Nájde nakoniec svoj šťastný koniec?

V tomto diely bolo už od začiatku toľko šokujúcich momentov. Na úplnom začiatku som zažila asi najväčší. Väčšina čitateľov tú situáciu vôbec nečakala, takže autorka nás poriadne prekvapila. Teda mňa určite. (Keď Bruce premenil Madyne, ostala som sedieť s otvorenými ústami, pretože som si koniec série predstavovala, že budú mať spolu mimčo.) Dej knihy bol vážne skvelý, vôbec som sa nenudila a nenašla som v knihe žiadne hluché miesta.

Ach Madyne. Už v prvej kapitole som videla, že túto knihu bude iná. Teraz som videla, ako sa počas kníh zmenila a na konci príbehu sa z nej stala silná osoba. Vážne sa mi jej konanie v tomto diely páčilo oveľa viac. Prešla si kopou problémov, zosilnela a čitateľ si ju nakoniec obľúbil.
V tomto diely oveľa viac spoznávame jednu novú postavu- Dereka, ktorý sa objavuje v celom diely vo veľkej miere. Neviem prečo, ale kvôli nemu sa podľa v knihe objavuje niekoľko vtipných momentov a keď ho človek spozná lepšie, nedá sa ho nemilovať. Bola som nadšená, že mu dala autorka v knihe toľko priestoru a ja som sa totálne zamilovala. Kvôli nemu mám chuť znovu otvoriť tento diel a začať ho čítať znovu. Priznávam, že som totálne nevedela ako sa pre neho kniha skončí. Znovu autorka nesklamala a čitateľa aj v jeho prípade prekvapí.
Bruce bol v tomto diely ten slabší článok. Nerada to hovorím, ale nemala som ho v tomto diely rada. Spravil kopu hlúpostí, s ktorými u mňa teda vôbec nezabodoval a taktiež som bola zvedavá, aký koniec mu autorka pripraví. Chápala som jeho konanie, ale kvôli tou čo spravil na neho čitateľ iný názor nemôže mať.
V diely sa objavili aj staré obľúbené postavy, ktoré znovu dostali v knihe zaslúžený priestor. Názor na Serenu a Setha som vôbec nezmenila, boli to skvelé vedľajšie postavy. Čo sa týka Bradforda, na
konci na prekvapil tým, že ma donútil si ho obľúbiť.

Jediné, čo sa mi trochu na knihe nepáčilo bolo úplné zakončenie s Diakonom. Zdalo sa mi to na konci trochu rýchle, čakala som niečo väčšie. Je to však len malá chybička, ktorá sa v tých kope pozitívnych vecí stratí. Zakončenie celej série sa mi páčilo. Autorka nenechala žiadne nezodpovedané otázky, príbeh každej postavy uzavrela a tým som sa vážne potešila. Knihu...vlastne celú sériu Temní anjeli odporúčam každému, kto má rád fantasy spojenú s poriadnou dávkou romantiky. Diel Oslobodená sa mi sa mi páčil z celej sérii najviac a preto si odo mňa zaslúži plný počet sovičiek.

MOJE HODNOTENIE:

CELKOVÁ REAKCIA NA KNIHU:

Za recenzný výtlačok zo srdca ďakujem vydavateľstvu Elist.
Vy si knihu môžete kúpiť TU.

6 komentárov:

  1. Sériu som nečítala, ale podľa toho, čo píšeš, mi to pripadá úplne ako kombinácia The Originals a Vampire Diaries. V inej recenzii na prvý diel som zase čítala, že je to presne ako Twilight. Aj keď možno to bude hlavne tým, že o upíroch a vlkolakoch je toho všade už stráášne veľa a neviem si vôbec predstaviť, ako to ešte vie niekto spracovať originálne. Mne skôr príde, že čitatelia sú už pri zmienke upírov dosť skeptickí. Ja si o nich rada niečo prečítam, ale ak je to stále o tom istom, tak ma kniha rýchlo prestane baviť (a... väčšinou je to stále o tom istom, bohužiaľ).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš pravdu. Keď sa povie slovo "upír", každému sa hneď v hlave vynorí Twilight. Mne sa zdá, že všetci všetky knihy, ktoré sú o upíroch prirovnávajú k tomu. Je jedno, či to má úplne iný dej...je to ako Twilight. Pomaly tak budú prirovnávať ešte aj knihy, ktoré vyšli predtým. Ja som Twilight knihy nečítala (ani sa nechystám) a podľa filmov dej nie je úplne rovnaký ako v tejto knihe. Je upír, ktorý sa zamiluje do ľudskej ženy (1. bod: v tele jej koluje upírska krv, takže nie je ako Bella). Neviem ako by sa to dalo napísať inak aby sa to aspoň trochu nepodobalo. Kniha bola pre mňa (čo nečítala Twilight) originálna a keď si vezmem, že ju napísala Slovenka, je to vážne skvelé.

      Odstrániť
    2. Tak to je potom super, ak sa ti to zdalo originálne. :D Ja neprirovnávam len k Twilightu, väčšinou ešte aj k Vampire Diaries a Originals. Lebo zatiaľ som ešte v knihe s upírmi nenašla nič také, čo by nebolo aj v týchto seriáloch alebo v Twilighte.
      Skopčila som ti z recky na Podporujeme slovenských autorov to, čo o tom písala jedna baba: Bohužel většina děl se inspiruje několika nejvýznamnějšími bestsellery, a je to poznat. Emily Beňová psala první díl v 19, tudíž je naprosto pochopitelné, že se něčím inspirovala, jenže v tomto případě jsem se nemohla zbavit dojmu, že čtu fanfikci na Stmívání. Až tak moc to bylo podobné světu Belly a Edwarda. Kdybychom postavu Madyne vzali a strčili ji do knížky Stmívání, dokonale by tam zapadla. Například tu máme postavu šlechtického starého upíra, který trestá porušování jeho zákonů. Jedním z nich je třeba vytváření nesmrtelných dětí, dalším je prozrazovaní upířího tajemství lidem,... Nepřipomíná vám to Volturiovi? - a potom tam ešte bolo niečo o tom, že upíri žiaria. Takže táto časť mi tak utkvela v pamäti a hneď som si to aj ja spojila s Twilightom.
      Prečo si to inak nečítala? Viem, že v dnešnej dobe na to veľa ľudí frfle, ale mne sa to páčilo a polovica mojej bývalej triedy začala vďaka Twilightu čítať knihy. Takže niečo to do seba predsa len má, keď séria zožala taký úspech. A vlastne dáva zmysel, prečo sa tomu chce veľa autorov vyrovnať.

      Odstrániť
    3. Ja chápem, všímam si, že mám strašne pozitívne recenzie a netuším prečo, milujem klišé :D Každý má na knihy iný názor :)
      Ja som strašný človek...Twilight nie je to najhoršie, čo som nečítala. Ja som nečítala HARRYHO POTTERA! A nepýtaj sa ma prečo, pretože ani ja sama neviem. :D

      Odstrániť
    4. Túto sériu som začala písať ako 19 ročná, teraz mám 32, takže v čase, kedy som to písala som o Twilighte ešte nevedela. Tuším, že v tom čase ani pani Meyerová nevedela, že niečo také napíše. Inšpirovala som sa však článkami na internete a je možné, že som tam našla podobnosti, ktoré sa stali súčasťou Twilihtu. Mrzí ma tá podobnosť, no ja som knihy vydala skôr ako som sa vôbec dostala k slávnej sérii. A zmena deja potom už možná nebola. Nie je to Twilight a nič som nekopírovala. Potvrdia vám to čitatelia, ktorí si moje knihy kúpili hneď potom ako som si ich sama dala vytlačiť. Lenže porovnávať sa bude vždy. Bohužiaľ, to nijako nezmením. Ďakujem však za vaše názory. Veľmi si ich vážim. S úctou Emily D. Beňová.

      Odstrániť

Za každý komentár zo srdca ďakujem!